اهمیت برندسازی-4
۷) ارائه اهداف و وعدههای کسب و کار به مشتری
دربیشتر مواقع سازمانهای کوچک از فکرکردن دربارهی یک برند خوب در معنای وسیع و تاثیر آن در کسب و کار خود غافل میشوند.
اما به یاد داشته باشید که برند شما، معرف محصول شماست. مدیر،کارمندان و حتی کوچک ترین عضو دریک شرکت مجموعا یک برند هستید. پس برند نشان دهندهی این است که شما چه چیزی را به مشتری ارائه میدهید.
۸) ایجاد شفافیت در کسب و کار
اغلب در کسب و کارها بدون داشتن هدف از یک ایده به ایده دیگری بدون هیچ راه کاری کار بسیار آسانی است اما مسیری طولانی برای رسیدن به اهداف ایجاد میکند. ولی داشتن یک استراتژی برندسازی خوب به شما کمک میکند با تمرکز بر چشمانداز آینده خود، به عنوان یک سازمان باقی بمانید. همچنین به شما کمک میکند استراتژیک عمل کرده و در هزینههای خود نیز صرفهجویی کنید.
۹) برقراری ارتباط عاطفی با مشتریان
از آنجایی که تصمیمگیری برای خرید، با عواطف و احساسات آدمی ارتباط مستقیم دارد،اهمیت برندسازی در برقرای ارتباط مهم است. بنابراین این امکان وجود دارد که مشتری هنگام خرید محصولات برند شما، احساس خوبی کند و یک برند قوی به مردم کمک میکند که در هنگام ارتباط با شرکت و برند، حس خوبی داشته باشند.
۱۰) بالا بردن ارزش کسب و کار
آیا تا به حال به خدماتی که از برندهایی مثل کوکا-کولا، اپل و…. دریافت میکنید، فکر کردهاید؟ آیا واقعا اجزا، محصولات و کارخانههای آنها با کیفیت هستند؟ مسلماً اینگونه نیست و این برند شرکتهاست که آنها را از سایرین متمایز میکند، نه خدمات ارائه شده توسط آنها. بنابراین اهمیت برندسازی در ارزشگذاری این شرکتهاست. برند خود ارزشی به وجود میآورد که کیفیت خدمات ارائه شده توسط شرکتها را، فراتر از آنچه که هست، نشان میدهد.